Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 5

September 2018
Richard Strauss

Richard Strauss' tre sidste operaer

publiceret: 27.08.2018  9:40

Da Richard Strauss havde skrevet Capriccio i 1941, besluttede han sig for, at han ikke ville skrive flere operaer. Det var i løbet af tiden også blevet til hele 15 stykker, og han var ved at være en gammel mand.

De sidste tre operaer, Daphne, Die Liebe der Danae og Capriccio, er meget forskellige. De to første tager udgangspunkt i den græske mytologi, som Strauss var meget interesseret i, mens den sidste foregår i Paris i 1700-tallet. Daphne er en overvejende lyrisk énakter, mens Die Liebe der Danae er en stor, opulent opera i tre akter. Capriccio er et raffineret konversationsstykke, der også omhandler forholdet mellem ord og musik i operaer – noget som havde beskæftiget Strauss hele hans liv. Capriccio er den hyppigst opførte af disse tre operaer, og Daphne dukker også op på operascenerne verden over, mens Die Liebe der Danae er meget sjældent opført. Den er også den mindst vellykkede overordnet set. Strauss’ holdt meget af sopranstemmen, så alle tre operaer har store og fine sopranpartier, og Daphne og Capriccio slutter – ligesom nogle af Strauss’ tidligere operaer – med længere, vidunderlige soloscener, der undertiden også opføres separat til koncerter.

Leif V. S. Balthzersen har beskæftiget sig med Strauss’ musik i årtier, og i dette efterår udkommer hans nye bog om Strauss’ orkestermusik på Aarhus Universitetsforlag. I foredraget om Strauss’ tre sidste operaer fortæller han om ligheder og forskelle mellem dem og giver en introduktion til disse spændende værker, der rummer masser af både skønhedsmættet og dramatisk musik. Særligt Daphne og Die Liebe der Danae vil nok være en ny opdagelse for mange.

Arrangementet finder sted torsdag 11. oktober kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus. Der er ingen symfonikoncert den dag.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk