Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 4

Sommer 2018
Mieczyslaw Weinberg

Om Weinberg og Passageren

publiceret: 20.06.2018  10:40

Mieczysław Weinberg var en sovjetisk komponist af polsk-jødisk oprindelse. Fra 1939 indtil sin død boede han i Sovjetunionen.

Efter hele hans familie blev myrdet under holocaust, ønskede han at skrive et værk, som omhandlede krigens gru og samtidig viste hans stærke tro på, at friheden, retfærdigheden og menneskeligheden vil sejre til sidst. Weinberg fandt sit perfekte operaemne i Zofia Posmysz’ selvbiografiske roman, der skildrer hendes oplevelser som fange i Auschwitz.

Han skrev syv operaer men betragtede, Passageren, for at være hans vigtigste komposition. Oprindelig blev operaen planlagt til uropførelse på Bolshoi Teater i 1968, men blev i sidste øjeblik trukket tilbage. Premieren fandt først sted på Stanislavsky Teater i Moskva i 2006 i en semiscenisk produktion. Den første fulde sceniske opførelse, instrueret af David Pountney, fandt sted i 2010 i Bregenz. Den samme produktion blev året efter præsenteret af Den polske nationalopera i Warszawa og af English National Opera i London. Senere blev operaen vist i Karlsruhe, Frankfurt og Dresden samt i Chicago, New York og Houston.

I anledning af Danmarkspremiere på Passageren inviterer vi medlemmerne til et causeri om komponisten og hans opera, hvor André Marcks vil føre os ind i Weinbergs neoklassiske toneunivers med eksempler fra hans talrige værker. Selve operaforløbet illustreres med brudstykker på storskærm fra produktionen i Bregenz. Arrangementet finder sted mandag 13. august kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk