Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 2

Februar 2018
Hvad er vigtigs: musikken eller ordene

publiceret: 17.02.2018  9:50

Igennem hele operahistorien – og det vil sige mange hundrede år – har man diskuteret, hvad der er vigtigst – om det er musikken eller teksten? Diskussionerne har nogle gange været meget højrøstede med skarpe fronter.

Også inde i selve operaværkstederne har der været diskussioner, når komponisten og tekstforfatteren skulle blive enige. Meget ofte har man fundet en måde at samarbejde på, men det har nogle gange udviklet sig til regulære slagsmål, hvor komponister og tekstforfattere har forvandlet sig til ildspyende forsvarere af deres egen kunst.

I brevvekslinger får man undertiden også indblik i det spændende samarbejde mellem komponister og librettister, og i resultaterne af deres samarbejde, dvs. de konkrete operaer, som vi står med i dag, kan vi se og høre, hvor forskelligt musik og tekst er behandlet. Så vigtigt er emnet, at der endda findes operaer af hhv. Antonio Salieri og Richard Strauss, hvis handling går ud på: hvad er vigtigst?

  Og hvad er så vigtigst, og hvad lytter vi som publikum efter, når man hører opera? Musikken? Teksten? Der er naturligvis ikke noget entydigt svar, men Leif V.S. Balthzersens foredrag giver nogle forskellige nedslag i dette store emne, og det giver en ekstra dimension til operaoplevelsen at være opmærksom på, hvordan samspillet mellem musikken er teksten er.

Arrangementet er gratis for medlemmerne. Det finder sted onsdag 7. marts kl. 19 i vort mødelokale i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk