Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 3

April 2018
Gyldne stemmer i det 20. århundrede

publiceret: 2.04.2087  9:50

 Siden operagenrens fødsel omkring år 1600 har klassiske sangere stræbt efter såvel klangskønhed som udtryksevne og agilitet. Særlige klangidealer er gennem århundrederne blevet udviklet og forfinet, og de sangere, som har formået at realisere og leve op til disse idealer, har ofte fået stjernestatus.

Det er sådanne sangere vi i nærværende foredrag vil have fokus på - de sangere, som efter grammofonpladens opfindelse og udbredelse har fået deres gyldne stemmer foreviget. Med andre ord vil vi lytte til nogle af det 20. århundredes ikoner: Enrico Caruso, Benjamino Gigli, Amelita Galli-Curci, Maria Callas, Luciano Pavarotti, Monserrat Caballé, Plácido Domingo m.fl., og undersøge, hvad der er det særlige ved deres stemmer og sangkunst.

Denne undersøgelse giver ydermere mulighed for at se på, om sangkunsten og stemmeidealet har forandret sig i løbet af 1900-tallet. Vi har inviteret Martin Guldberg, der er konservatorieuddannet klassisk sanger, sangpædagog og cand. phil. i Musikvidenskab. Herudover har han udfoldet sig som sangskriver, klummeskribent, manuskriptforfatter, komponist og scenograf m.m. Han har skrevet en række musikdramatiske forestillinger for børn samt været engageret i flere nytænkende formidlingsprojekter bl.a. i krydsfeltet mellem billedkunst og musik. Nu er han studielektor på IKK, Aarhus Universitet. Martin Guldberg har modtaget flere priser for sit arbejde.

Foredraget holdes tirsdag 15. maj kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B, Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk