Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Mellem vennerLawrence Brownlee

Lawrence Brownlee til Århus

publiceret: 28.11.2012 22:40

Den verdensberømte bel canto-tenor synger for første gang i Aarhus i maj 2013. Brownlee trodsede advarslerne og blev klassisk sanger mod alle odds. Det skortede ikke på omgivelsernes pessimistiske forudsigelser og advarslerne var mange, da Lawrence Brownlee fortalte, at han havde fundet ud af, at han ville være operasanger. For han er sort, og ikke særlig høj. Og i operaens verden er der i tenorfaget ikke tradition for korte, farvede førsteelskere – men i smørhullet som en af de mest efterspurgte førsteelskere på verdens operascener – det er lige præcis dér Brownlee befinder sig nu. Lawrence Brownlee debuterede i 2002 efter at have vundet en stor sangerkonkurrence i New York i 2001. Hans talent blev først for alvor anerkendt, da han i 2010 medvirkede i en Rossini-opera sammen med stjernesopranen Renée Fleming. Men vejen til berømmelsen kunne – med de før omtalte forhindringer – have været et fortærsket operaplot værdigt. ”Per aspera ad astra”, som det siges på latin, når man går meget igennem for at ende ved stjernerne.

Den amerikanske sanger havde imidlertid en god barndom, men voksede op i et forarmet område, hvor man ikke kendte til den såkaldte finkultur eller hørte opera. ”Amerikaneren lader »Una furtiva lagrima« fra Elskovsdrikken kulminere i én eneste tone – føder den med åben mund, sætter langsomt svingninger på, lukker til sidst lyden. Det er bare så gribende godt. Og fuldstændig frygtløst.” – dette skrev Berlingske Tidendes anmelder i juni 2011. Og netop stemmens adræthed og den frie farvning af tonerankerne er nødvendig, når man skal mestre det vanskelige bel canto repertoire med perlerækker af uendelige og ofte meget høje toner. Og Brownlee har i høj grad teknikken, som den krævende og virtuose kunstform kalder på. Først og fremmest i operaer af komponisterne Rossini, Donizetti og Bellini har den amerikanske sanger fundet sin rette karrieremæssige hylde. Med sine ni perfekte høje C’er ”blæste Brownlee publikum omkuld”, som en af anmelderne skrev efter koncerten i Tivolis Koncertsal Skt. Hansaften 2011.

Og nu kan Brownlee opleves i Aarhus. Koncerten finder sted lørdag 25. maj 2013 kl. 16.00 i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus.

Dirigent ved koncerten er den blot 33-årige Michael Balke, der er født i Braunschweig, men uddannet i både direktion og klaver ved konservatoriet i Cincinnati, USA, hvorfra han udgik med højeste karakter og udmærkelse. Han har siden 2011 været førstekapelmester ved operaen i Magdeburg, og gennem de senere år har han dirigeret en række operaer i Tyskland, bl.a. på Staatstheater Kassel. Michael Balke er bosat i Berlin.

Program oplyses senere på hjemmesider og i pressen. Billetsalg fra fredag 30. november kl. 11 i Billetsalget, Musikhuset Aarhus tlf. 8940 4040 og online på www.billetlugen.dk Priser i løssalg: 595/495/395 kr.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk