Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringPlacido Domingo 70 år

Plácido Domingo har rundet 70 år

publiceret: 25.01.2011 17:10

Plácido Domingo fyldte fredag 21. januar 70 år. Han var stor i 1960'erne, i 1970'erne, i 1980'erne, i 1990'erne og fortsætter med at være en enestående sangstjerne i det 21. århundrede. Der har muligvis aldrig eksisteret en tenor som ham. Han har dog bevæget sig lidt væk fra de højeste lyriske toner i det italienske fag og synger her mod slutningen af sin karriere også barytonpartier og dramatiske Wagner-roller.

Både hans catalansk-aragonske far og baskiske mor var sangere og ledede et zarzuelakompagni. Dertil var moren etableret sanger på Liceu-operaen i Barcelona, og da Plácido Domingo var otte år, flyttede familien permanent til Mexico, hvor han som 18-årig i 1959 kom til forsyngning ved nationaloperaen som baryton, men blev rådet til at lægge stemme om til tenor. Det gjorde han med så stor succes, at han året efter kunne synge i Lucia di Lammermoor i Dallas med Joan Sutherland og i 1961 hovedrolledebutere som Alfredo i La Traviata i Monterrey. Efter nogle år med ansættelse på den israelske opera og gæsteoptræden på flere amerikanske scener, tog Domingos karriere for alvor fart, da han i 1968 kom til Metropolitan-operaen i New York. Siden da har han været en af verdens mest fejrede sangere med et vidtspændende repertoire fra Mozart til Wagner - men med hovedvægten lagt på den italienske opera.

En skelsættende begivenhed i operaens verden indtraf i 1990, da Domingo sammen med tenorkollegerne (og - konkurrenterne) Luciano Pavarotti og José Carreras gav en velgørenhedskoncert ved åbningen af verdensmesterskaberne i fodbold i Italien. Koncerten var tænkt som en engangsbegivenhed til fordel for Carreras' internationale leukæmifond. Men det blev så bragende en succes, at De tre Tenorer i årevis blev en institution, som kom til at medvirke stærkt til den eksplosive stigning i interessen for opera den seneste snes år. Plácido Domingo har haft - og har - sin faste gang i alle verdens største operahuse. Han har optrådt i flere end 120 forskellige roller, og han er i Guinness Rekordbog for at være den sanger, der har fået publikum til at klappe længst efter en forestilling: en time og tyve minutter, non stop. Domingo har også sunget i Danmark. Her debuterede han i 2006 på Operaen i København som Siegmund i Wagners Valkyrien. Samme år gav han koncert i Vognsbølparken i Esbjerg.

Plácido Domingo er også anerkendt som dirigent og er direktør for Washington National Opera i den amerikanske forbundshovedstad og for Los Angeles Opera. Hans kontrakter er begge steder blevet forlænget indtil 2011. Humanitært arbejde har altid haft en stor plads i operastjernens hjerte. I 1986 rejste han ved velgørenhedskoncerter millionbeløb til ofrene for jordskælvet i Mexico City, hvor byrådet har rejst en statue til hans ære. I 2006 indbragte en gallakoncert med Domingo på New Orleans Arena 700.000 dollar til genopbygningen af byen efter orkanen Katrina. Han er storbidragyder til Hear the World, der skal skabe opmærksomhed om hørelse og høretab, og han har grundlagt en årlig international konkurrence for unge operasangere.

Plácido Domingo blev på Europa Nostras generalforsamling i juni 2010 valgt til præsident for føderationen, der samler EU's kulturarvsbevægelser. Blandt utallige priser, han har modtaget, er verdens største musikpris, Birgit Nilsson Prisen på en million dollar, som han fik i 2009.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk