Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringDietrich Fischer-Dieskau

Dietrich Fischer-Dieskau er død

publiceret: 20.05.2012 13:50

Den vidt berømmede baryton og musikpædagog Dietrich Fischer-Dieskau er død, 86 år gammel - det oplyser hans kone, sopranen Julia Varady.

Den tyske verdensstjerne var en stor fortolker af romantiske lieder, og han regnes sammen med Jussi Björling som den største klassiske sanger i det 20. århundrede. Hans lange og prisbelønnede karriere var mangefacetteret, og han gjorde sig både gældende som operasanger, musikpædagog og skuespilforfatter. Hans navn forbindes dog især med den lyriske fremførelse af Franz Schuberts Winterreise. »Hans fortolkning af Schuberts Winterreise opfattes stadig som standarden. Dietrich Fischer-Dieskau var en af de største klassiske sangere i det 20. århundrede« - skriver magasinet Der Spiegel.

Fischer-Dieskau blev født i Berlin i 1925 og blev i sine unge år trænet som sanger, blandt andet på Berlins musikkonservatorium. Under Anden Verdenskrig gjorde han som ung mand tjeneste i den tyske værnemagt og blev ved krigsafslutningen taget til fange. Han tilbragte de næste to år i en amerikansk fangelejr. Han debuterede i 1947 og begyndte året efter sin mangeårige operakarriere på Deutsche Oper i Berlin, som han var tilknyttet i 45 år. I de følgende årtier åbnedes alle operahuses døre for ham. Han var også med til at uropføre Brittens store War Requiem i 1962, ligesom fremtrædende komponister som Barber, Lutoslawski og Henze skrev musik til ham. Han har også sunget Mozart i Wien, Verdi i Milano og Wagner i Bayreuth.

Fischer-Dieskaus baryton beskrives som en kammeragtig ikke så kraftig stemme, hvilket dog ikke afholdt ham fra også at synge tungere Wagner-partier. Han var i det hele taget en inklusiv kunstner, der ville synge stort set alt, han kunne komme i nærheden af. I 1992 kunne Fischer-Dieskau som 67-årig med mere end god samvittighed trække sig tilbage fra scenen - for blandt andet at undervise.

Han døde 10 dage før sin 87. fødselsdag.


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk