Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringAngela Gheorghiu

Gheorghiu fyret fra Lyric Opera i Chicago

publiceret: 29.09.2007 22:50

Den rumænske sopran Angela Gheorghiu blev fyret fra rolen som Mimi i opførelserne af La Bohème på Lyric Opera i Chicago. Det var den seneste - men sandsynligvis ikke den sidste - udspil i hendes glorværdige men stormfulde karriere.

Offentlig storvask er meget sjælden i operaverdenen, men operachefen for Lyric Opera, Willian Mason, tog en usædvanlig beslutning om at afsløre detaljer omkring fyringsgrundlag. "Miss Gheorghiu udeblev fra 6 af i alt 10 prøver, inklusiv kost & mask-prøve med klaver og 2 sceneprøver med orkester" sagde Mason. "Hun deltog heller ikke i en af de mest kritiske sceniske orkesterprøver, idet hun uden tilladelse tog til New York, hvilket er klar misligholdelse af kontrakten." Gheorghiu, som i hele verden er beundret for sin stemmepragt og sine dramatiske evner, er gift med tenoren Roberto Alagna, som i disse dage netop optræder på Metropolitan Opera i New York sammen med den russiske sopranstjerne Anna Netrebko i Gounods opera i Romeo og Julie. Mason tilføjede, at Gheorghiu havde forlangt nye kostumer for sin rolle og blankt afviste at deltage i tilpasningsprøven. "Det er med stor beklagelse vi er blevet nødt til at skille os af med miss Gheorghiu, men hendes handlinger viser total mangel på respekt over for operas personale samt hendes pligtopfyldende kollegaer" - slutter William Mason.

Gheorghius version er en smule anderledes. "Jeg tog til New York for at tilbringe et par dage med Roberto og deltage i prøverne på Madama Butterfly. Jeg spurgte Lyric Opera om lov til at rejse til New York, men blev pure afvist. Og det var meget vigtigt for mig at være sammen med min mand. Jeg har sunget La Bohème hundredvis af gange, så selvom jeg mistede et par prøver, var der ingen grund til panik. Og det var umuligt for mig at lave tilpasning af kostumer mens jeg opholdte mig i New York, vel. Efter tilbagekomsten til Chicago blev jeg forkølet. Jeg søgte læge, som havde ordineret antibiotikum. Mine kollegaer var meget forstående over for situationen. Jeg er meget ked af det, der skete, da jeg glædede mig virkelig meget til at synge Mimi i Chicago."

Gheorghiu og Alagna blev i 1998 fyret fra the Met af generaldirektøren Joseph Volpe, da de forlangte fuld kontrol over scenografi og instruktion af den nye opsætning af Verdis "La Traviata." Gheorghius stand-in bliver Elaine Alvarez, der debuterer på Lyric Opera. Hun vil synge Mimi i 6 forestillinger. I en telefonisk interview med William Mason blev der præciseret, at Gheorghiu har ingen fremtidige aftaler med Lyric Opera og det er lidt for tidligt til at sige om hun nogensinde blive inviteret igen. (kilde: International Herald Tribune)


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk