Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringDmitri Hvorostovskij

Dmitri Hvorostovskij er død

publiceret: 22.11.2017 10:30

Den russiske baryton Dmitri Hvorostovskij døde i morges i sit hjem, nær London i en alder af 55 år efter han har tabt en langvarrig kamp med tumor i hjernen.

Han blev uddannet i sin fødeby Krasnojarsk, hvor han debuterede i 1986 som operasanger. Året efter vandt Dmitri Hvorostovskij førsteprisen i Glinka-konkurrencen og 1989 i Singer of the World-konkurrencen i Cardiff, hvor han besejrede den walisiske baryton Bryn Terfel i den afsluttende runde.

Hvorostovskijs vesteuropæiske operadebut som Prins Jeletskij i Tjajkovskijs opera Spader dame fandt sted i Nice samme år, hvorefter hans karriere tog fart, og i løbet af få år blev han internationalt berømt i roller som Eugen Onegin, Don Giovanni, Grev Almaviva (Figaros bryllup), Riccardo (Puritanernei) og Germont (La traviata).

Hvorostovskij har med tiden udviklet sig til en af verdens førende Verdi-sangere, f.eks. med titelpartiet i Rigoletto (Covent Garden, 2010 og Metropolitan Opera, 2013), som Grev Luna i Trubaduren (Metropolitan Opera, 2009-13) og som Simon Boccanegra (Metropolitan Opera, 2011). Han er som koncertsanger med et hovedsageligt russisk repertoire meget efterspurgt også i sit fædreland, hvor han som den første operasanger nogensinde i 2004 gav en solokoncert med orkester og kor på Den Røde Plads i Moskva.

På opfordring af præsident Vladimir Putin gav Dmitri Hvorostovskij i 2005 en række koncerter overalt i Rusland til minde om soldaterne i 2. Verdenskrig, og siden da turnerede han årligt i landet.

Hans diskografi er omfattende; udover operaindspilninger omfatter den russiske og napolitanske folkesange og sange af Modest Musorgskij, Sergej Rakhmaninov, Nikolaj Rimskij-Korsakov og Piotr Tjajkovskij. Han har desuden optrådt i den prisbelønnede film fra 2001 Don Giovanni Unmasked (instrueret af Barbara Willis Sweete), hvori han spiller både Don Giovanni og Leporello.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk