Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkring
Gian Carlo Menotti

Gian Carlo Menotti er død

publiceret: 22.03.2007 10:20

Komponisten Gian Carlo Menotti døde 2. februar 2007 i sit hjem i Monaco, 95 år gammel. Han var en af dem, der tegnede 1900-tallets opera - ikke som avantgarde, tværtimod i den gamle stil, melodisk og harmonisk tonalt, og måske netop derfor blev han ganske populær. Allerede i en alder af fem skrev han sange, og efter nogle år ved konservatoriet i Milano rejste han som 17-årig til USA. Her kom succesen stille og roligt. Hans første opera, enakteren Amelia al ballo fra 1937, blev sat op på New York Metropolitan. Ti år senere slog han for alvor igennem med The medium, der gik mere end 200 gange på Broadway.

Menotti skrev også i andre genrer, men det var og blev operaen, der var hans force. The consul og The saint of Bleecker Street fik hver en Pulitzer-pris, og førstnævnte er blevet opført på 14 sprog i 20 forskellige lande. Menotti er ophav til den første radioopera, The old maid and the thief, og den første opera skrevet for tv, Amahl og nattegæsterne, en børneopera, som også har været opført i Danmark.

Menotti skrev selv librettoen til sine operaer (og til andre komponister, bl.a. Samuel Barber). Han satte operaer op på de store scener i USA og Europa og grundlagde den ansete Festival of Two Worlds i 1958. Trods sine mange år i USA og sine engelsksprogede librettoer betragtede han sig som italiensk komponist, og han opgav aldrig sit italienske statsborgerskab.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk