Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringRiccardo Muti

Riccardo Muti modtager Birgit Nilsson-musikprisen

publiceret: 20.03.2011 21:50

Den italienske dirigent Riccardo Muti er blevet en million dollar rigere. For nogle dage siden modtog han nemlig den internationale Birgit Nilsson Musikpris. Prisen blev overrakt af den svenske konge Karl Gustav.

Riccardo Muti er født i 1941 i Napoli i en musikalsk familie. Siden han i 1967 vandt en dirigentkonkurrence i Milano, arbejdede han med næsten alle største orkestre i verden. Blot fire år senere, modtog han en invitation fra Herbert von Karajan til at dirigere på Salzburg Festivalen, og kort tid efter begyndte han en lang samarbejde med London Philharmonic Orchestra, hurtigt efterfulgt af ledeskab af Symfoniorkestret i Philadelphia. Midt i firserne blev han udnævt til operachef for den prestigefyldte La Scala-operaen i Milano. Han har renoveret operabygningen, har spillet Verdi-trilogien Rigoletto, La Traviata og Il Trovatore, som ikke er blevet vist på operaen i mange år, og arbejder nu med Ring-projektet. Han er nu chefdirigent for Chicago Symphony Orchestra. Sidste år blev han hædret i Salzburg for at have dirigeret de berømte Wiener Philharmoniker i 40 år. Han forsøger at formidle deres både sarte og tætte lyd til andre orkestre, han arbejder med.

Birgit Nilsson-prisen blev for første gang uddelt i 2009, tre år efter sangerindens død, og gik til tenoren Plácido Domingo. Birgit Nilsson grundlagde i 1980'erne i dybeste hemmelighed et fundament, der nu danner grundlag for prisen, der er verdens største af sin art. Hvert andet eller tredje år uddeles der en million dollars (ca. 6 mill. danske kroner); pengene kan gå til en sanger eller en dirigent, men de kan også tildeles et helt operaensemble.

"Maestro Muti er anerkendt for sin ekstraordinære indsats i opera- og koncertlivet, men også for hans enorme indflydelse på musikverdenen både på og udenfor scenen" - lyder det i begrundelsen fra bestyrelsesformand Rupert Reisch. Der nævnes at både Birgit Nilsson og Riccardo Muti, har haft den samme grundlæggende tilgang til operakunsten, hvor man lader komponisten at komme med sit musikalske budskab så rent som mugligt. I parentes bemærket, har sangerinden og dirigenten aldrig arbejdet sammen.


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk