Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringPeter Lodahl

Peter Lodahl chef for Copenhagen Opera Festival

publiceret: 23.09.2016 12:40

Den 42-årige stjernetenor Peter Lodahl har opsagt sit job i solistensemblet ved Den Kgl. Opera, hvor han har sunget de store roller i ikke mindst italiensk opera siden 2009. Han tiltræder 1.november som kunstnerisk leder af Copenhagen Opera Festival, hvis hidtidige chef, Michael Bojesen, begynder i samme stilling ved operaen i Malmø.

Lodahl, der er kendt i den brede offentlighed fra talrige optrædener i tv og radio samt for sin kritik af et nedskæringsivrigt folketingsflertal i flere aviser, erkender, at han som udgangspunkt repræsenterer operaens plyssæder, men han vil gerne slå et slag for, at »folket skal tage operaen tilbage!«, som han siger. Copenhagen Opera Festival har et budget på rundt regnet syv-otte millioner kr., delvis som tilskud fra Københavns Kommune og fra flere fonde. Budgettet omfatter også to faste årsværk. Chefen er ansat i en halvtidsstilling. Det er Peter Lodahls intention at bibeholde festivalens idé om de mange små og større platforme, myriaden af formater, lige fra operettebåde og opera på en budcykel til de store, mere konventionelle operaopsætninger på en scene i Torvehallerne. Og han vil arbejde på at hæve bundniveauet fra år til år, samtidig med at han inviterer internationale stjerner til byen.

Lodahl har i årevis været en flittig og velformuleret kritiker af kunstens svigtende opbakning blandt politikerne og ofte har sammenlignet med forholdene i lande som Tyskland, gik for en sæson siden ned på halv tid ved Det Kgl. Teater, fordi tilbuddene begyndte at komme fra store operahuse som Semper i Dresden, Hamburg og Real i Madrid, men den karriere, han fik på Det Kgl. efter ansættelsen i 2009, blev ikke den relancering af det italienske repertoire fra det tidlige 19. århundrede, der syntes at ligge i kortene. Han vurderer, at det ville være »forkert at sige«, at han forlader den synkende skude, og fortæller, at operachef Sven Müller har givet et ret klart signal om, at han vil invitere Lodahl tilbage til teatret som gæstesanger.

Peter Lodahl havde sine første faste job i Tyskland ved operaen i Kiel og siden og mere synligt ved Komische Oper i Berlin, hvor han sang mange af operalitteraturens store mandlige hovedroller. Senest sang han Gatsby i Semper Operaens opsætning af John Harbisons The Great Gatsby, Luzio i Wagners Liebesverbot i Madrid og Leukippos i Strauss' Daphne i Hamburg, hvor han fra februar og frem synger Maleren i Bergs Lulu over for Barbara Hannigan. Han har medvirket i Copenhagen Opera Festival både i forbindelse med den tilbagevendende operabingo og som Lenskij i opførelsen i 2015 af Tjajkovskijs Eugen Onegin.

Michael Bojesen nåede at planlægge næste sæson af Copenhagen Opera Festival, så det er sæsonen 2018, Lodahl går i gang med at arbejde på.


(kilde: Politiken)
Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk