Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringEdmund Blair Leighton (1853-1922)
Tristan og Isolde

Tristan og Isolde i fare på La Scala

publiceret: 29.11.2007 13:10

Håbefulde tilskuere til opførelsen af Verdis Requiem i La Scala i fredags gik forgæves: koncerten var aflyst på grund af strejke. Det er de ansatte musikere i La Scalas filharmoniske orkester, der har nedlagt arbejdet. Det sker, fordi måneders forhandlinger ikke har resulteret i de krævede lønstigninger. Trods stigende billetindtægter og en forøgelse af antallet af årlige koncerter er musikernes lønninger ikke steget i den mellemliggende periode. Imidlertid forhindrer italiensk lovgivning, at et enkelt operahus kan forhandle lønkontrakter uden en nationalt dækkende aftale, fordi operahusene er delvis offentligt finansieret. Alene fredagens aktion menes at have kostet La Scala 150.000 euro.

Det mest pinlige er nok, at orkestrets og korets medvirken i en mindekoncert i Parma på den store dirigent Arturo Toscaninis 50 års dødsdag måtte aflyses. Et endnu større problem er under opmarch, hvis den store sæsonpremiere 7. december på Wagners Tristan og Isolde må aflyses. Daniel Barenboim skal dirigere, Patrice Chéreau sætte i scene og Richard Peduzzi lave scenografi. La Scalas ansatte ønsker en fælles overenskomst og truer med at strejke også denne dag.

Daniel Barenboim er i dag en af de mest anerkendte Wagner-dirigenter, som efter Riccardo Mutis afgang fra La Scala, mere og mere knyttes til dette berømte operahus. Han har afsluttet sit virke hos Chicago Symphony Orchestra i juni sidste år. Han er stadigvæk leder af Staatsoper Unter den Linden i Berlin. Det forlyder, at Staatsoper ikke ønsker at give slip på Barenboim, så fremtiden vil formentlig byde på et tæt samarbejde mellem Staatsoper og La Scala, formentlig vil man sammen sætte nogle operaer op. Barenboim dirigerede Beethovens 9. symfoni ved La Scala i december 2005, som blev utroligt godt modtaget. Koncerten og direktionen af den vandt genklang hos orkestret, og ønsket om at knytte Barenboim til La Scala opstod. På det tidspunkt var det ca. 10 år siden han sidst havde svunget dirigentstokken på La Scala.

Instruktøren Patrice Chéreau og scenografen Richard Peduzzi har stået for den nyskabende Bayreuth-opsætning i 1970-erne i anledning af 100-året for Ringens uropførelse. Denne epokegørende opsætning, kaldt Århundredes Ring, delte publikum i to stridende parter; Informations legendariske musikanmelder Hansgeorg Lenz hørte til den begejstrede fløj - han skrev ikke mindre end 13(!) artikler i Information om Chéreau/Peduzzis Ring. Der er store forventninger til makkerparrets Tristan-opsætning.

Bemærk venligst, at det tysk-franske TV-kanal ARTE planlægger en direkte transmission fra La Scala på åbningsdagen 7. december, kl. 19. Så må man håbe, at operaen spilles den dag.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk