Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 5

September 2018
Birgit Nilsson

La Nilsson - 100 år

publiceret: 27.08.2018  9:40

Birgit Nilsson ville være fyldt 100 år i år, og den svenske operastjerne fejres overalt i operaverdenen – naturligvis især i Sverige. Der er kommet flere nye bøger, portrætfilm og CD-bokse, der markerer den runde fødselsdag. Birgit Nilsson, der døde juledag 2005, optrådte på alle store operascener verden over, men hun var også en flittig gæst i Danmark gennem hele sin karriere. Hun er stadig et legendarisk navn ikke blot for operakendere, men også for den brede befolkning, og regnes for en af de største stemmer i det 20. århundrede.

Nilsson debuterede i 1946 på afbud som Agathe i Jægerbruden – hun havde kun 3 dage til at indstudere rollen. Året efter stod hun igen på scenen i Kungliga Teatern i Stockholm og fik sit store gennembrud som Verdis Lady Macbeth med Fritz Busch. I 1953 gik turen til de berømte Wagner-festspil i Bayreuth, og herefter fulgte en international karriere med engagementer i Wien, London, Paris, Milano og New York.

Birgit Nilsson var formentlig en af de bedst betalte operasangerinder nogensinde og efterlod sig den største musikpris indenfor klassisk musik, Birgit Nilsson-Prisen, med en svimlende præmiesum på 1 million dollars. Hun blev også kendt for sin humoristiske, skarpe tunge. På spørgsmålet hvad der kræves for at synge Isolde, svarede hun: ...behagelige sko.

I anledning af sangerindens fødselsdag inviterer vi medlemmerne til et causeri, hvor Per Eland, stor fan af den svenske diva, fortæller om hendes karriere, der bestemt ikke startede gnidningsløst. Han prøver også at komme nærmere på, hvad det er, der gør hendes stemme så unik, markant og genkendelig.

Vi hører uddrag fra Birgit Nilssons mange nærmest ikoniske pladeoptagelser. Hun sang oftest de allerstørste af de største operapartier: Turandot, Aida, Tosca, Leonora i Fidelio, Agathe i Jægerbruden, Salome, Elektra, Brünhilde i Niebelungens Ring og ikke mindst Isolde - rollen som hun har sunget 209 gange i løbet af sin lange karriere. Men vi skal også høre brudstykker fra hendes mere ”blide” nordiske repertoire.

Causeriet finder sted tirsdag 18. september kl. 19 i vort mødelokale i FO-byen (stueetagen), Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk