Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 6

November 2018
Carmen - scene fra opsætning på Den Jyske Opera

Apropos Bizet og Carmen

publiceret: 27.10.2018  9:40

Carmen har alt hvad man ønsker sig af en opera: højt drama, lidenskabelige figurer, en kærlighedshistorie... Og den er helt pakket med flotte melodier – selvom man ikke kender selve operaen, kan man helt sikkert genkende melodierne.

Carmen, der bygger på en novelle af Prosper Mérimée, er i dag en af de mest succesfulde og hyppigst opførte operaer i verden. Men at operaen skulle blive en succes, stod ikke i kortene. Verdenspremieren i Paris i 1875 var en katastrofe. Siden ændrede alt sig. Bizet døde tre måneder senere i en alder af 36 år uden at have oplevet, at hans værk opnåede en fortjent anerkendelse.

Publikums forkastelse af operaen ved premieren skyldtes primært publikums moralske og borgerlige konformisme.

Carmen er en løs kvinde uden religion eller respekt for den etablerede orden; hun går fra elsker til elsker og finder ingen regler udover dem, hendes frihed og fornøjelse dikterer hende. I Frankrig i slutningen af det nittende århundrede kunne publikum kun være chokeret over denne kvinde og historien om en brændende passion, der ender skidt, men i Europa gjorde Carmen efter Bizets død en hurtig indmarch på scenen; den første triumf fejrede værket i Wien i oktober 1875.

Vi inviterer medlemmerne til et causeri om Carmen, hvor André Marcks vil føre os ind i det litterære og musikalske univers af Bizets værk. Causeriet illustreres med brudstykker fra operaen vist på storskærm.

Arrangementet finder sted tirsdag 13. november kl. 19 i vort mødelokale i FO-byen (stueetagen), Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk