Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Løsning på operaquiz

November 2008
Fløjte

Apropos Tryllefløjten

1. Mozarts samtlige værker er katalogiseret i et kronologisk register, opbygget af en østrigsk musikolog og forlægger, så hvert værk betegnes med et eller to bogstaver efterfulgt af et nummer. Hvad er forlæggerens fulde navn og hvilke værker er angivet som hhv. det første og det sidste i kataloget over Mozarts omfattende musikproduktion?

2. Tryllefløjten blev som bekendt uropført på Freihaus-Theater auf der Wieden, en forstad til Wien. Bygningen husede Emanuel Schikaneder og hans teaterkompagni. Men allerede nogle år senere påbegyndte Schikaneder opførelse af et nyt teater i midtbyen, som indviedes 13. juni 1801. Hvad hedder dette teater og hvilket værk blev det indviet med?

3. Nattens Dronnings to virtuose arier er en rigtig tour de force for indehaveren af dette lille men uhyre krævende parti, idet ariernes tessitura (toneomfang) er ekstremt højtliggende. Hvad er den højeste tone, sopranen skal kunne komme op på i disse arier?

4. En af de nyeste bearbejdelser af Tryllefløjten er en filmudgave fra 2006 instrueret af Kenneth Branagh, hvor handlingen udspiller sig omkring begivenheder under 1. verdenskrig. Hvilket orkester er blevet brugt til at optage lydspor til filmen og hvem dirigerer indspilningen?

 

Løsning:


1. Ludwig Ritter von Köchel (K eller KV står for Köchel-Verzeichnis)
    KV 1 - Menuet for cembalo i G-dur
    KV 626 - Requiem i d-mol 

2. Theater an der Wien
    Schikaneders egen festlige prolog Thespis drøm
    Operaen Alexander, skrevet af Franz Teyber

3. Det trestregede F

4. The Chamber Orchestra of Europe, dir. James Conlon

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk