Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Løsning på operaquizzen

Oktober 2013
Katja Kabanova på DJO

Apropos Katja Kabanova

1. En af de mest succesrige opførelser af Katja Kabanova i nyere tid fandt sted på Festivalen i Salzburg. Hvem instruerede operaen og hvem sang de to kvindelige hovedroller?

2. Der afholdes en prestigefyldt international musikkonkurrence opkaldt efter Leoš Janáček. Hvor foregår konkurrencen og i hvilke 10 musikdiscipliner?

3. Et af Janaceks mest spillede værker, Glagolitisk Messe, kan under normale omstændigheder ikke opføres under en gudstjeneste i en ortodoks katolsk kirke. Hvorfor?

4. I komponistens og operaens navn, skrevet på tjekkisk (Leoš Janáček | Kát'a Kabanová), bliver nogle af de latinske bogstaver suppleret med specielle tegn, som placeres over eller under bogstaverne og som bevirker, at det tjekkiske alfabet er et af de mest bogstavrige alfabeter i Europa. Hvad er fællesbetegnelse for disse specielle tegn og hvor mange bogstaver er der i det tjekkiske alfabet?

 

Løsning:


1. Christoph Marthaler instruerede | Angela Denoke sang Katja, Jane Henschel sang Marfa (Kabanicha).

2. Brno | 10 discipliner: strygekvartet, violin, klaver, orgel, cello, kontrabas, fløjte, klarinet, horn og tuba, der roterer - to ad gangen - efter en 5-årig periode.

3. Da den menneskelige stemme betragtes i ortodoks katolsk kirkes som det mest perfekte instrument, anvendes ingen musikinstrumenter under gudstjenester, og værker, der er instrumenteret, opføres derfor ikke.

4. Mange sprog der skrives med det latinske alfabet, bruger flere bogstaver end det engelske tegnsæt på 26 bogstaver. Bollen over a (=å dansk), prikkerne over o (=ö tysk), tilden over n (=ñ spansk) og hacek over c (=č tjekkisk) kaldes alle diakritiske tegn | Der er i alt 43 bogstaver i det tjekkiske alfabet.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk