Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 6

november 2022
fra I pagliacci på Den Jyske Opera

Om La vendetta /I pagliacci

publiceret: 22.10.2022  10:40

Et operakompagni meget lig Den Jyske Opera opfører operaen La vendetta (Hævnen), alt imens de er i fuld gang med prøverne til deres næste produktion: operaen I pagliacci (Bajadser). Når den første opera er forbi, ”inviteres” publikum om bag scenen. Her udspiller der sig et højspændt drama blandt operaens ansatte med katastrofale følger.

Den Jyske Opera bryder den årelange tradition for opførelser af de ellers uadskillelige operatvillinger, Leoncavallos I pagliacci og Mascagnis Cavalleria rusticana. Her erstattes Cavalleria med Asger Hameriks La vendetta, en enaktsopera skrevet under hans ophold i Milano og uropført på La Scala i 1870.

Hameriks musikalsk talent viste sig meget tidligt og han fik anerkendelse hos dansk musiklivs helt store personligheder, Niels W. Gade og J.P.E. Hartmann. Han valgte dog at videreuddanne sig som pianist og dirigent i udlandet, bl.a. hos Hans von Bülow i Berlin. Hamerik skrev i alt fire fuldskala-operaer, som aldrig er blevet opført i hele deres længde.

Ruggiero Leoncavallo studerede musik i sin fødeby Napoli, og senere litteratur i Bologna. Han levede af at være cafépianist i udlandet. Inspireret af Mascagnis operahit Cavalleria rusticana, skrev han I pagliacci i den nye realistiske operastil, verismen. Operaen blev uropført i Milano i 1892 dirigeret af den unge Arturo Toscanini, og blev en øjeblikkelig succes, der fortsat er gældende.

I anledning af DJOs opførelser af La vendetta/I pagliacci inviterer vi medlemmerne til et causeri, illustreret med uddrag fra tilgængelige indspilninger af begge operaer.

Causeriet finder sted onsdag 9. november kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk