Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 4

August 2020
Erich Korngold

Korngolds Operaer

publiceret: 4.08.2020  19:10

Hvad har Hollywood og opera med hinanden at gøre? – Mere end man umiddelbart skulle tro, for de store filmkomponister i 1930’erne og 1940’erne kom faktisk fra Europa og bragte den europæiske, romantiske musiktradition med sig.

Komponisten Korngold kunne ikke rigtigt have været født et andet sted eller på et andet tidspunkt end i Wien omkring århundredskiftet. Han var et produkt af wienernes ekstreme og totale kunstinteresse. Og hans fornavne? Ja, Erich Wolfgang – hans musikkritiker-far opkaldte ham efter Mozart, og Korngold blev faktisk også et vidunderbarn, både som pianist og komponist.

Som 11-årig skriver Korngold sin første klaversonate og som 16-årig sin første opera, Der Ring des Polykrates! Året efter følger succesen Violanta, uropført i München og derefter spillet på den fornemme Hofopera i Wien med selveste Maria Jeritza i hovedrollen. Hans største operasucces, Die Tote Stadt, som Den Jyske Opera opførte i 2010 og fik en Reumert-pris for, havde i 1920 dobbeltpremiere i både Hamburg og Köln og blev snart spillet i hele verden. I 1927 blev storværket Das Wunder der Heliane uropført på Statsoperaen i Hamborg.

I midten af 1930’erne fik Korngold via teatermanden Max Reinhardt kontakt til Hollywood, hvor han arrangerede musikken til En Skærsommernatsdrøm, og det endte med, at Korngold og hans familie efter nazisternes annektering af Østrig emigrerede til USA, hvor han blev en højt agtet og Oscar-belønnet (og dyrt betalt) filmkomponist til film med for eksempel Olivia de Havilland, Bette Davis og Errol Flynn – bl.a. Robin Hood, The Sea Hawk og The Private Lives of Elizabeth and Essex. Efter Anden Verdenskrig var den senromantiske musik, som Korngold skrev, ikke længere moderne, men i de senere år er der efterhånden kommet en stor og voksende interesse for hans flotte og farverige musik.

Foredraget om Erich Korngold og hans værker, holdt af Leif V. S. Balthzersen, finder sted mandag 7. september kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk