Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 3

maj 2022
Ledemotiver i opera

publiceret: 25.03.2022  9:40

Hvad er et ledemotiv? Det er en kort musikalsk frase, en kort melodi, der i operaer for eksempel hæfter sig til en person, og som kommer igen, når personen atter kommer på scenen eller bliver omtalt. Der er utallige variationsmuligheder for ledemotiver, som også kan knytte sig til genstande, ideer eller hændelser.

Det er især Richard Wagner, som er blevet bredere kendt for brugen af ledemotiver, men mange komponister både før ham, samtidig med ham og efter ham har betjent sig af ledemotiver i deres musik.

Brugen af ledemotiver kan være i en ganske enkel form som et såkaldt ”erindringsmotiv”, hvor man erindrer noget, der er sket tidligere i handlingen, og hvor så en musikstump fra det pågældende sted kommer igen. Det kan også – som i Wagners sene værker – være et helt fletværk af musikalske motiver, der ligger som en ekstra kommentarstrøm i både orkester og sangstemmer, og som har affødt bogudgivelser af ledemotiv-førere. Der kan også være ledemotiver i instrumentalmusik, og senere blev der i øvrigt tillige brugt ledemotiver i filmmusik.

Det giver en ekstra dimension til operaoplevelsen, når man bliver opmærksom på ledemotiver, som i mange tilfælde slet ikke er vanskelige at høre. Ofte kender lytteren dem udmærket, men er måske ikke bevidst om deres rolle i sammenhængen.

I foredraget giver Leif Balthzersen eksempler på, hvordan forskellige komponister har brugt ledemotiver, og der bliver musik af blandt andre Mozart, Weber, Berlioz, Verdi, Wagner, Tjajkovskij og Richard Strauss. Arrangementet finder sted onsdag 11. maj kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk