Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 4

Sommer 2019
Mads Mikkelsen som Michael Kohlhaas

Filmen Michael Kohlhaas

publiceret: 1.07.2019  8:10

Efter August Ennas Kleopatra præsenterer Den Jyske Opera til august endnu en glemt opera i Den Danske Serie: Paul August von Klenaus Michael Kohlhaas, en medrivende opera-thriller baseret på Heinrich von Kleists udødelige novelle fra 1810 med samme titel. Det er en fortælling om hvordan en helt almindelig mand, en simpel hestehandler, bliver offer for bedrageri og begiver sig ud på en grusom vendetta, efter at han er blevet nægtet retligt søgsmål. Han bliver terrorist og hærger en hel landsdel.

Både temaet (en fanatisk søgen efter retfærdighed) og stilen (eksistentialistisk frigørelse skildret som en krønike) er overraskende moderne, og novellen gav genlyd i littærere kredse mere end et århundrede efter den var skrevet. Klenau underbygger den med et uforglemmeligt, smukt partitur, der kombinerer både et senromantisk, modernistisk og middelalderligt tonesprog, som gjorde denne opera til en stor succes ved premieren i Stuttgart i 1933. Efter 2. verdenskrig har værket – indtil nu – aldrig været opført.

Heinrich von Kleist var en preussisk lyriker, dramatiker og forfatter. Han var en af de vigtigste tyske dramatikere under romantikken, men tog aldrig selv del i den romantiske bevægelse. Han er kendt som en stor patriot i kampen mod Napoleon og Frankrig; det kommer bl.a. til udtryk i dramaet Die Hermannsschlacht. I Michael Kohlhaas kunne Kleist udtrykke sine politiske idealer gennem hovedkarakteren, uden derved at gøre sig mistænkt for politisk agitation.

Kleists novelle blev adapteret til teater og film – sidst i 2013 af den franske filminstruktør Arnaud des Pallières med Mads Mikkelsen i titelrollen. Filmen fik priser på filmfestivalen i Bruxelles og blev nomineret til Guldpalmerne i Cannes.

I anledning af Den Jyske Operas opsætning af Michael Kohlhaas viser vi des Pallières’ film på storskærm og med danske undertekster. Fremvisningen finder sted tirsdag 13. august i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus. På grund af filmens længde begynder arrangementet en halv time tidligere end sædvanligt, nemlig kl. 18.30.


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk