Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 3

maj 2024
RIGOLETTO · DON CARLO · OTELLO

Optakt til forestillingerne i Dresden og Leipzig

publiceret: 28.04.2024  11:10

Vores operatur til Dresden og Leipzig nærmer sig med raske skridt. Turen vil stå i Verdis tegn: vi får mulighed for at se nogle af komponistens enestående mesterværker: det psykologiske jalousidrama, Otello, den højdramatiske Don Carlo og den hjerteskærende og spændingsfyldte Rigoletto – en fortælling om hævn, magt og begær.

Rigoletto er en opera i tre akter. Den italienske libretto blev skrevet af Francesco Maria Piave baseret på skuespillet Le roi s’amuse af Victor Hugo. På trods af alvorlige indledende problemer med de østrigske censorer, der havde kontrol over norditalienske teatre på det tidspunkt, havde operaen en triumferende premiere på La Fenice–operaen i Venedig i marts 1851.

Don Carlo er en italiensk version af grand opéra fra 1867 komponeret til en fransksproget libretto af Joseph Méry og Camille du Locle, baseret på det dramatiske skuespil Don Karlos, Infant von Spanien af Friedrich Schiller. Operaen handler om Carlos, prins af Asturien, som med sine idéer om frihed og humanitet kommer i konflikt med sin despotiske far, Filip II af Spanien. Selvom han var trolovet med Elisabeth af Valois, krævede en del af fredsaftalen, der sluttede den italienske krig 1551-59 mellem husene Habsburg og Valois, at hun i stedet blev gift med hans far.

Otello er en opera i fire akter til en libretto af Arrigo Boito, baseret på Shakespeares skuespil Othello. Det var Verdis næstsidste opera, første gang opført på Teatro alla Scala, Milano, den 5. februar 1887. Verdi havde en særlig kærlighed til Shakespeares værker. Shakespeares stærke karakterer såvel som blandingen af komiske og dramatiske situationer passer meget godt til operascenen.

André Marcks vil gennemgå operaerne, og vi kommer til at se og høre brudstykker fra de anerkendte indspilninger. Optakten er for alle, og ikke kun for deltagere i turen. Den finder sted mandag 13. maj kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk