Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 5

November 2020
Scene fra Rigoletto

Verdi og hans Rigoletto

publiceret: 18.10.2020  9:10

Kærlighed, hævn, jalousi, magt og frustration – alt det kan findes i Verdis Rigoletto, en opera som, med rette, er blevet kaldt en tragedie af Shakespeare’ske dimensioner.

Rigoletto er den tredje og sidste del af folketrilogien (la trilogia popolare), hvor også La traviata og Trubaduren hører til. Operaen er baseret på Victor Hugos skuespil Le roi s’amuse (Kongen morer sig), men måtte omskrives for at opfylde en række politiske krav. Italien på det tidspunkt (i midten af 1800-tallet) bestod af en række riger, og Giuseppe Garibaldi påtog sig opgaven at samle Italien og føre krig mod Østrig for at befri Venedig. Verdi valgte derfor at gøre operaen lidt mindre kontroversiel end Hugos original, som handler om den franske Kong Frans I.

Hugos skuespil, som skulle have haft premiere i november 1832, blev forbudt af myndighederne lige inden tæppet gik. I skuespillet var der lige lovlig mange lighedspunkter mellem Frans I og den regerende konge Louis-Philippe, og censuren tillod ikke at landets konge blev fremstillet som en kynisk, bestikkelig og skørtejagende monark. Først i 1882 blev censuren ophævet og skuespillet fik endelig sin premiere. På det tidspunkt har Verdis opera allerede erobret hele verden.

I anledning af Den Jyske Operas opførelser af Rigoletto inviterer vi medlemmerne til et causeri, som afholdes onsdag 11. november kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B, Aarhus.


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk