Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 3

Maj 2020
Fidelio på storskærm

publiceret: 18.05.2020  9:10

En af musikhistoriens største komponister, Ludwig van Beethoven, fylder 250 år i år. Han levede i en tid med revolutioner, og han revolutionerede selv musikken, som fortsat tiltrækker et stort publikum over hele verden. Han er afgjort den komponist der har haft størst indflydelse på udviklingen af tysk kompositionsmusik efter 1800. Hans særlige personlighed og særlige skæbne – hørelidelsen – fascinerer stadig, og hans popularitet har til tider nærmet sig forgudelse.

Beethovens musikalske univers er kæmpestort. Han mestrede mange musikformer: symfonier, klaversonater, strygekvartetter, solokoncerter, kor- og vokalværker som altid er værd at lytte til. Beethovens eneste opera, Fidelio, er en såkaldt redningsopera, hvis handling er inspireret af en hændelse under den franske revolution. Heri prises den ægteskabelige kærlighed side om side med et politisk budskab om frihed. Leonore er gået over i historien som indbegrebet af den heroiske kvinde. Klædt ud som en mand kaldt Fidelio når hun ned til sin elskede Florestan dybest nede i fangekælderen, og hun redder ham.

Så enkelt kan handlingen i Fidelio fortælles. Men knap så enkelt gik det for sig. Ikke nok med at rammen er et brutalt militærdiktatur, og at Beethoven med sin opera har den slet skjulte dagsorden at hylde et nyt, frit samfund, hvor alle er lige. Ligesom den franske revolution på sine bedste dage havde vist det. Der er også et galleri af bipersoner, hvis skæbner bliver ændret for bestandigt, da Fidelio gør sin entre. Indre og ydre vanskeligheder bevirkede, at Beethoven efter premieren i 1805 omarbejdede den flere gange. Planer om endnu et scenisk værk blev dog aldrig ført ud i livet.

Vi viser Fidelio på storskærm mandag 10. august i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B. Det er en optagelse fra the Opéra Royal de Wallonie i Liège med bl.a. Lillian Watson som Leonore og Zoran Thodorovich som Florestan. På grund af operaens længde begynder fremvisningen en halv time tidligere end sædvanligt, nemlig kl. 18.30.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk