Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 3

April 2019
Stanislaw Moniuszko

Moniuszko 200 år

publiceret: 2.04.2019  8:40

Et af de værker, som deltagerne vil opleve på vores kommende operatur er Halka, skrevet af den polske komponist Stanislaw Moniuszko. Statsoperaen i Wrocław har valgt netop dette stykke til at fejre 200 året for komponistens fødsel.

Moniuszko, der er født 6. maj 1819, komponerede operetter, balletter, operaer, kormusik og sange, fyldt af patriotisme og polske folkemotiver. Han regnes i Polen for en af de vigtigste komponister, og Halka betragtes som polsk nationalopera på grund af sine folkemusikbaserede rytmiske mønstre.

Moniuszkos operamusik repræsenter som helhed det 19. århundredes romantik. Jim Samson skriver i The New Grove Dictionary of Music at ”...ligesom Glinka i Rusland, Erkel i Ungarn og Smetana i Tjekkiet er Moniuszko først og fremmest blevet associeret med begrebet national stil i opera.” Hans serie af tolv sanghæfter med titlen Spiewnik domowy (Sangbog til hjemmebrug) vidner også om komponistens originalitet og melodisk opfindsomhed.

Vi vil fejre Moniuszkos runde fødselsdag med et causeri over hans vigtigste vokale værker (operaer, sange og korstykker) med fokus på operaen Halka.

Causeriet holdes mandag 6. maj kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B, Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk