Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 5

september 2022




Den Jyske Opera gennem 75 år

Hele Danmarks Opera

publiceret: 25.08.2022  11:40

Historien on Den Jyske Opera begynder i 1947 – med et dristigt samarbejde mellem nogle ildsjæle og det ret nye Aarhus By-Orkester. I løbet af de følgende årtier vokser kompagniet lokalt, især med hensyn til forestillingernes kunstneriske kvalitet. Økonomien er et vedvarende problem, og der opstår en del kriser, som er tæt på at koste kompagniet livet. Løsningen bliver i 1970erne at gøre den indtil da lokale opera til et turnerende kompagni, og i resten af det 20. århundrede etablerer Den Jyske Opera sig som landsopera, styret stramt og sikkert af dirigenten Fracesco Cristofoli. Med opførelsen af Musikhuset Aarhus bliver det muligt at satse stort, og det bliver til et mangeårigt Wagner-eventyr, bl.a. med to opførelser af kæmpeværket Nibelungens Ring.

I anledning af Den Jyske Operas 50 års jubilæum skrev musikprofessor Lars Ole Bonde en bog Fra Århus Opera til Landsopera, der beskriver operainstitutionen gennem 50 år fra 1947 til 1997. Nu udkommer en anden bog af samme forfatter, Hele Danmarks Opera, der har fokus på kompagniets historie i de sidste 25 år, hvor Cristofoli har haft fire efterfølgere: Troels Kold, Giordano Bellincampi, Annilese Miskimmon og Philipp Kochheim. Det har været en bevægelse fra et nationalt forankret kompagni med mange og ofte prominente gæster til et internationalt orienteret kompagni, som i høj grad tegnes af udenlandske kunstnere og samarbejde med operakompagnier i andre lande.

Bogen fortæller om op- og nedture i de 25 år, oplevet af operachefer, medarbejdere, sangere, instruktører og komponister. I dens midterdel findes en samlet registrant over opførte værker siden 1997.

Den rigt illustrerede bog på 250 sider udkommer 1. september 2022. Normalprisen er 299,95 kr., men foreningens medlemmer kan bestille bogen til specialpris på 199,95 kr. plus forsendelse. Find bogen på forlagets hjemmeside ved hjælp af dette link: https://multivers.dk/product/hele-danmarks-opera-den-jyske-opera-1997-2022. Læg bogen i kurven og indtast rabatkuponkoden: opera100 for at få rabatten.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk