Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 2

Marts 2021
 

Mozarts koncertarier - skræddersyet musik

publiceret: 3.03.2021  9:10

På Mozarts tid var det gængs praksis, at der blev opført arier ved koncerter med blandede programmer, og han har skrevet rigtigt mange koncertarier.

For det første var der de regulære koncertarier, dvs. arier skrevet direkte til koncertbrug og skræddersyet til bestemte sangere. ”For jeg holder af, at en arie skal være så nøjagtigt tilpasset en sanger, som et vellavet sæt tøj” – skriver Mozart i et brev til sin far.

For det andet var der arier, der blev tilkomponeret som indlæg til andre komponisters operaer. Det var en helt almindelig praksis på Mozarts tid, hvor man ved genopsætninger tog hensyn til rolleindehaverne og indlagde ny musik, der lå godt for disse sangere, altså også var skræddersyede til dem. Disse arier plejer man også i dag at betegne som koncertarier.

Langt de fleste af Mozarts koncertarier er på italiensk, og de er også komponeret ligesom italiensk musik. Ofte er koncertarier virtuose, fordi de netop i koncertsituationen skulle vise sangeren frem i det mest fordelagtige lys. Og ofte er de en hel lille scene med både recitativ og arie.

Leif V S Balthzersen, som for nylig har udgivet en længere artikel om Mozarts koncertarier, giver i foredraget forskellige eksempler på nogle af disse meget fine arier, som Mozart har skrevet, og han fortæller også om nogle af de sangere, som de er skrevet til. Arrangementet planlægges afholdt tirsdag 20. april kl. 19 i FO-byens mødelokale, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk