Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap
Vandreren

Nyhedsbrev Nr. 5

November 2021
Caspar David Friedrich: Vandreren ove tågehavet

Romantikkens orkesterlieder

publiceret: 22.08.2021  9:50

Indenfor den klassiske musik er en lied en kunstsang, og vi har på dansk overtaget den tyske betegnelse. Oprindeligt var lieder skrevet for en sangstemme med klaverledsagelse – alle kender f.eks. Schuberts og Schumanns lieder.

I løbet af den romantiske periode i 1800-tallet begynder der imidlertid også at komme orkesterlieder, som altså er komponeret for sangstemme med orkesterledsagelse i stedet for klaverledsagelse.

I nogle tilfælde skriver komponisterne den samme lied i både en klaver- og en orkesterversion, og i andre tilfælde er lieden direkte tænkt med orkestret og dets farver som medspiller.I Frankrig bliver der komponeret orkesterlieder af komponister som Hector Berlioz og Maurice Ravel, og i det tysktalende område, hvor orkesterlieden står meget stærkt, er der for eksempel Richard Wagner, Richard Strauss, Gustav Mahler og Alban Berg. Hertil kommer englænderne Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams, Gerald Finzi og Benjamin Britten.

I sit foredrag, der afholdes mandag 6. december kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B, giver mag. art. Leif V S Balthzersen kendte såvel som ukendte eksempler på nogle af disse mange og særdeles smukke orkesterlieder.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk