Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 6

november 2023
Werther og Charlotte

 

Werther – de knuste hjerters opera

publiceret: 29.10.2023  9:40

Den unge Werthers lidelser, Johann Wolfgang von Goethes brevroman, gjorde Goethe berømt i hele Tyskland. Romanen var et af de bedste eksempler på Sturm und Drang, en tysk romantisk litterær ungdomsbevægelse i slutningen af 1700-tallet, kendetegnet ved en afvisning af stivnede litterære former, et gennembrud for en mere ekspressiv digtning, samt en proklamering af originalitet som det centrale i kunsten.

Kultromanen skabte i sin tid en såkaldt ’Werther-mani’ i hele Europa. Unge mænd identificerede sig så stærkt med Goethes hovedperson og hans ulykkelige forelskelse i Charlotte, at adskillige gik i hans fodspor og begik selvmord.

Den franske komponist Jules Massenet lod sig inspirere af den populære roman, hvis intense romantik passede perfekt til hans temperament, og skabte en af de mest lidenskabelige operaer, fuld af elegance og velklang.

Massenet begyndte at skrive Werther i sommeren 1885 og færdiggjorde vokalpartituret den 14. marts 1887. Mærkeligt nok blev operaen oprindeligt afvist af Léon Carvalho, direktør for Opéra-Comique, for at være ’for dyster’. Massenet har gemt partituret i fem år og ventet på en passende lejlighed til at få det opført under mere lovende omstændigheder - hvilket endelig skete, da direktøren for Wiens hofopera eftersøgte et nyt værk efter Manons enorme lokale succes.

Werther blev uropført i Wien i tysk oversættelse den 16. februar 1892. Den franske premiere fandt sted i januar 1893 på Théâtre Lyrique i Paris.

I anledning af Den Jyske Operas opsætning af Massenets mesterværk inviterer vi medlemmerne til et arrangement, hvor André Marcks, stor fan af komponisten, vil introducere operaen for os. Causeriet, der finder sted mandag 15. januar 2024 kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B, illustreres med uddrag fra operaen på storskærm.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk