Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Løsning på operaquiz

Sommer 2010
Den spanske time

Hvilken opera?

Denne opera er baseret på et skuespil, skrevet af en fransk jurnalist og forfatter under et pseudonym, valgt efter en vandløbspassage i barndomsferiestedet Douzy. Det er komponistens første af i alt to sceniske værker, som efter flere års ventetid blev uropført på Opéra-Comique i Paris. Det blev modtaget pænt, men ingenlunde entusiastisk. Handlingen foregår i en præcisionshåndværkers hjem, hvor dens hustru har besværligheder med at skjule sine elskere for sin mand. Udover de to personer optræder også en digter, en kusk og en bankmand.
Operaen slutter med en kvintet, hvor sangerne træder ud af sine roller og synger en morale - en let omskrivning af en lignende historie af Boccaccio. Musikken, der lå færdigskrevet efter blot 5 måneder, er elegant og let ironisk og sangstemmerne er holdt i et flydende parlando. Større arier optræder kun sjældent, som det er tilfældet med kuskens to sange, der skildrer ham som naiv kraftkarl, der ikke har fattet meget af det spil, han er en del af.
Operaen, der indeholder 21 forholdsvis korte scener og en introduktion, kendetegnes ved mesterlig om end utraditionel orkestrering for fuldt orkester med bl.a. basklarinet i B, sarrusofon, 2 harper, celeste samt et overdådigt opbud af slagtøjsinstrumenter såsom xylofon, rørklokker, gong-gong, bjælder, tamburin og kastagnetter.

 

Løsning:

Maurice Ravel

Den spanske time
(L'heure espagnole)


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk