Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Løsning på operaquiz

Marts 2017
Cassia-blomst

Hvilken operaarie?

Denne tenorarie stammer fra 2. akt af en opera, hvis premiere var en af de største fiaskoer i operahistorien. I dag er den et af de mest populære og oftest opførte sceniske værker.

En dæmpet reference til skæbnemotivet, spillet af et engelskhorn over strygernes flimrende tremolo, indleder arien, der er en af de mest lyriske øjeblikke i hele operaen. Arien består af fem forskellige melodier, der hver indeholder fire eller fem poetiske verslinjer. Ariens magiske aura kommer fra de pludselige skift til fjerntliggende tonearter efter hver strofe, hvilket synes at afsøge de mange forskellige følelsesregistre.

Ariens grundtone (tonika) er Des-dur og den slutter pianissimo på et højt B. Den sidste verslinje en kærlighedserklæring indeholder et mystisk harmoniskift på stavelsen "t'ai", hvorefter violinerne bringer ariens allerførste melodifrase tilbage, inden den for alvor ebber ud.

Det burde være strafbart at klappe efter arien, idet dens slutfrase ubrydeligt hænger sammen med titelheltindens svar: "Nej, du elsker mig ikke... ".Løsning:

Blomsterarien fra 2. akt af Carmen

La fleur que tu m'avais jetée


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk