Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Løsning på operaquizzen

Februar 2017
Jan Kiepura

Hvilken sanger?

Han blev født i 1902 i en by i Silesiaprovinsen. Hans mor, Miriam, var professional sangerinde, hans far, Franciszek, var bager og ejede en mindre købmandsbutik.

I 1926 begyndte hans internationale sangkarriere i Tyskland, Ungarn, Frankrig og England. For sine honorarpenge byggede han Villa Patria i sit lands største kursted, som i 1931 var vært for verdensmesterskabet i ishockey. Siden 1968 afholdes i byen en sangfestival, der bærer hans navn.

Han rejste i 1927 til Wien, hvor han med kæmpe succes debutterede som Cavaradossi ved siden af den berømte Maria Jeritza, på trods af at han kun kunne synge to arier på italiensk, mens resten af partiet blev sunget på hans modersmål. I 1929 underskrev hanen 3-årig kontrakt med La Scala, hvor han samme år optrådte i en uropførelse af Felice Lattuadas opera Le preziose ridicole, dirigeret af Arturo Toscanini.

I 1930-erne indspillede han en række romantiske film, som viste hans sprudlende temperament, kønne udseende og fløjsbløde lyriske stemme med superbe toptoner. Han emigrerede til New York, hvor han i 1938 sang i La Bohème på MetropolitanOperaen og i Den glade enke på Broadway sammen med sin amerikanske (ungarsk-fødte) hustru.

Sangeren døde i 1966 i Harrison, NY. Hans hustru døde i 2013, 101 år gammel.Løsning:

Jan KiepuraDen Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk