Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Løsning på operaquiz

April 2020
 

Apropos påske

Her skal der gættes operatitler (sammen med komponisternes navne), der har relationer til påske - en fælles betegnelse for både den jødiske højtid, pesach, der fejrer jødernes udvandring fra Ægypten, og den vigtigste og ældste kristne højtid, der markerer Jesus' død og opstandelse.

1. Denne bel canto-opera er løst baseret på Anden Mosebog (Exodus) i Det Gamle Testamente og koncentrerer sig om begivenhederne omkring udvandringen af israelitterne fra Egypten under ledelse af Moses. Operaen findes i 2 versioner. Den første version, azione tragico-sacra i 3 akter fra 1818, er skrevet af en italiensk librettist, der også har leveret tekster til 6 operaer af Gaetano Donizetti. Den anden udgave af operaen, der er i 4 akter og er sat til en fransk libretto, blev komponeret med meget ekstra musik, herunder en obligatorisk ballet, og blev uropført under anden titel i 1827 i Paris.

2. Denne opera var den første af i alt fire sceniske værker, skrevet af en italiensk komponist, som i dag udelukkende huskes for sine salonsange, herunder sangen Forbudt musik for sopran og klaver fra 1881. Operaens tekst er skrevet af den samme libretist, der leverede teksten til komponistens anden populære sang Perché tacete (Hvorfor er De så tavs). Librettoen er baseret på Giovanni Vergas skuespil Landlig ridderlighed, der er adapteret fra hans novelle med samme titel, der skildrer livet af sicilianske bønder i slutningen af 1800-tallet. Én er centralfigurerne i operaen er bondepigen Carmela.

3. Også denne opera, et klassisk eksempel på verismo-stillen, er baseret på Giovanni Vergas novelle. Den deltog i en konkurrence sammen med 73 andre sceniske værker og vandt førsteprisen. Efter uropførelsen på Teatro Costanzi i Rom blev den en af århundredets største operasucceser. Indtil komponistens død i 1945 blev den alene i Italien opført mere end 14.000 gange. Handlingen finder sted på en påskesøndag og påskehymnen Regina Coeli for sopranstemme og kor er et af de mest berømte numre i operaen.

4. I virkeligheden er dette sceniske værk, komponistens sidste, slet ikke en opera. Komponisten kaldte det en rituel sceneindvielse. Den er løst baseret på Wolfram von Eschenbachs epos fra det 13. århundrede om en af Kong Arthurs riddere. Den lange scene i 3. akt betegnes ofte som Langfredagsmystik.

5. Det er et af komponistens mest berømte værker komponeret med tolvtoneteknik og baseret på Exodus-bogen. Operaen var planlagt i tre akter, men blev ikke afsluttet. I stedet blev den færdiggjort af den ungarske komponist Zoltán Kocsis, der tilkomponerede den sidste akt med tilladelse fra komponistens arvinger. Operaen har sine rødder i et skuespil kaldet Den bibelske vej, som var en reaktion på de voksende anti-jødiske bevægelser i den tysktalende verden efter 1848.

 

Løsning:


1. Gioacchino Rossini: Mose in Egitto (Moses i Ægypten)
                                 Moïse et Pharaon, ou Le passage de la Mer Rouge
                                 (Moses og Farao, eller vandring gennem Det Røde Hav)

2. Stanislao Gastaldon: Mala Pasqua! (Ond Påske!)

3. Pietro Mascagni : Cavalleria rusticana (Landlig ridderlighed)

4. Richard Wagner: Parsifal

5. Arnold Schönberg: Moses und Aron (Moses og Aron)

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk