Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Løsning på operaquiz

August 2020
Winterstürme wichen dem Wonnemond

Hvilken operaarie?

Denne tenorarie på knap 4 minutter er et usædvanligt fænomen i dette sene værk, da komponisten ellers betragtede denne vokalform som et utilstrækkeligt middel i en gennemkomponeret opera. Han brugte også melodiske gentagelser i denne arie, som han normalt undgik.

Arien, som er den mest lyriske passage i hele operaen, synges i 1. akt, 3. scene. Den åbnes i G-dur, hvorefter orkestret modulerer til B-dur, ariens hovedtoneart. Datidens publikum var chokeret, idet operaen brød to tabuer på én gang: incest og utroskab.

Arien er en slags kærlighedssang - den beskriver en nat med fuldmåne og milde vinde – et sikkert tegn for forårets komme. Musikken er blid og følelsesladet når tenoren indleder sin berømte frase ledsaget af en harpe. Orkesterakkompagnementet dominerer af blæseinstrumenter. En klarinet sætter ind med en sangbar, lyrisk melodi i en bølgende 9/8 takt, hvorefter en obo, en basklarinet og til sidst en fagot slutter sig til. Sangen bliver mere og mere intens og endelig kulminerer den med ordene "…forenet er kærlighed og forår".Løsning:

Siegmunds arie "Winterstürme wichen dem Wonnemond"
fra operaen Valkyrien

af Richard Wagner


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk