Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringLuciano Pavarotti

Pavarotti bluffede

publiceret: 28.05.2008 11:20

Da en tydeligt sygdomssvækket Luciano Pavarotti, der døde af cancer i september sidste år, rejste sig fra sin kørestol og blev hjulpet på scenen foran publikum og i millioner af tv-seere under åbningen af Vinter OL i Torino i Italien i 2006, var det bluff. Han var ude af stand til at synge, derfor mimede han til en båndet indspilning af sin signaturarie Nessun dorma. Heller ikke orkesteret bag ham spillede en tone. Det hele var optaget i forvejen. Dette afslører dirigenten Leone Magiera, der arbejdede sammen med Pavarotti i en menneskealder, i sine erindringer - Tæt på Pavarotti - der netop er udkommet.

"Pavarottis store karriere endte derfor med en virtuel optræden - trist, men uundgåeligt", siger dirigenten til The Guardian. "Det havde - på grund af hans helbred - været for risikabelt at optræde live for et globalt publikum".

Ifølge Magiera blev tricket udført således: Orkesteret, der ledsagede Pavarotti indspillede en række udgaver af arien. Optagelserne tog dirigenten med til Pavarottis hjem i Modena, og her udvalgte de sammen den bedste udgave. Herefter indsang Pavarotti arien. "Han satte en ære i gøre det bedst muligt og vi indspillede indtil han udmattet sank sammen i sin kørestol og lukkede øjnene", fortæller dirigenten. På OL-åbningsdagen mimede Pavarotti hele to gange. I sin bog skriver Magiera: "Orkesteret foregav at spille for publikum, jeg foregav at dirigere og Luciano foregav at synge. Effekten var vidunderlig." (kilde: Morgenavisen JyllandsPosten)

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk