Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringAnna Netrebko

Ultimatum: Enten Netrebko eller os...

publiceret: 25.02.202 9:10

Den russiske sopran Anna Netrebkos planlagte optræden skabte en politisk kontrovers for Tysklands ældste musikfestival, Wiesbaden Internationale Maifestspiele.

Festivalens aftale med den russiske diva om at synge partiet som Abigaille i Verdis Nabucco udløste højlydte protester fra Wiesbadens overborgmester, som opfordrede festivalen til at droppe Netrebko. Efterfølgende trak Hessens ministerpræsident, Boris Rhein, sit protektorat for festivalen. Festivalen valgte at fastholde engagementet, og det har siden skabt endnu flere problemer, nu på den kunstneriske front.

Ifølge Frankfurter Allgemeine havde ledelsen nemlig også inviteret koret fra Ukraines nationalopera og landets nationalsymfonikere til at optræde ved festspillet. Men da den ukrainske kulturminister, Oleksandr Tkachenko, fik oplyst at Netrebko var på plakaten, stillede han et ultimatum til festivalen: enten skulle den russiske diva aflyses, eller også ville ukrainerne blive væk.

I et brev til festivalen skrev ministeren: »Fra ukrainsk side vil vi ikke tolerere noget samarbejde med det angribende land, og vi vil ikke deltage i nogen kulturelle begivenheder sammen med repræsentanter for russisk kultur. Vi har heller ikke til hensigt at være en del af begivenheder, der fremmer russisk kultur«. Wiesbaden svarede tilbage, at man hverken ville afvise russiske kunstnere, russisk musik eller det russiske sprog, da kravene fra den ukrainske kulturminister »måtte betragtes som uacceptable i et frit land«. »Vi har allerede udtrykt vores klare holdning mod Putins aggressive krig, såvel som mod alle Putin-regimets handlinger. Men det må ikke betyde, at vi fordømmer hele det russiske folk og hele den russiske kultur«, udtalte festivalledelsen i en offentlig erklæring.

På den baggrund valgte Oleksandr Tkachenko at lade det ukrainske kor og orkester at blive væk. Wiesbaden Internationale Maifestspiele fortæller efterfølgende til Hessischer Rundfunk, at affæren har udløst en sand shitstorm på de sociale medier, hvor festivalens ansatte og kunstnere føler sig udsat for gentagne »fornærmelser og ærekrænkelser«.

(kilde: Klassisk)

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk