Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringChrista Ludwig

Christa Ludwig er død

publiceret: 2.05.2021 11:10

En at Tysklands helt store stemmer og fortolkere, operasangerinden Christa Ludwig, er gået bort 93 år gammel. Hun døde lørdag den 24. april i sit hjem nær den østrigske hovedstad Wien.

Ludwig voksede op i Aachen i det vestlige Tyskland med forældre, der begge var aldeles musikalske. Hendes far var tenor og dirigerede også på det lokale operahus. Hendes mor var mezzosopran.

Hun startede sin lange operakarriere allerede som 18-årig lige efter afslutningen på Anden Verdenskrig - det var i 1946 i Johans Strauss Flagermusen på operaen i Frankfurt. Hun blev tilknyttet Wiener Staatsopera i 1955 og optrådte blandt andet på den berømte Salzburg-festival under den østrigske dirigent Karl Böhm. Hendes mest mindeværdige roller omfattede Dorabella i Mozarts Cosi fan tutte, Kundry i Wagners Parsifal og Leonora i Beethovens Fidelio. Hun sang både Octavian og Feltmarskalinden i Rosenkavaleren af Richard Strauss.

Gennem sin lange karriere sang Ludwig på verdens største operascener: Royal Opera House Covent Garden i London, Metropolitan Operaen i New York, La Scala i Milano og mange flere internationale operahuse. Ludwig blev hædret med flere internationale priser og fik æresdoktorgrad fra Fryderyk Chopin Musikakademi i Warszawa. I 2010 opnåede hun den store ære at blive tildelt den fornemme, franske orden Légion d'honneur (Æreslegionen).

Christa Ludwig var gift to gange. Først med bass-baritonen Walter Berry, som hun blev skilt fra i 1970 og siden med den franske skuespiller og instruktør Paul-Emile Deiber, der døde i 2011. Hun efterlader sig to sønner.


(kilde: ritzau )
Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk