Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringValery Gergiev

Valery Gergiev bortvist fra operahuse, concertsale og festivaler pga. sine tætte bånd til Putin

publiceret: 9.03.2022 16:10

Valery Gergiev står over for stor kritik og fjernelse fra podiet efter den russiske invasion af Ukraine på grund af hans mangeårige støtte til Ruslands præsident Vladimir Putin. I weekenden blev den russiske dirigent frataget sin mange poster, afskediget fra store festivaler og fik aflyst kommende koncerter.

Münchens borgmester Dieter Reiter har givet Gergiev et ultimatum: Hvis han ikke offentligt fordømme Ruslands invasion af Ukraine, vil han blive fjernet som chefdirigent for München Philharmonic, hvilket allerede er eksekveret.

Gergiev var i gang med en række opførelser af Tjajkovskijs Spardame på La Scala i Milano, hvor det blev rapporteret, at han blev 'buhet' af publikum i sidste uge. Operahuset har også oplyst, at Gergiev vil blive droppet fra sin kommende optræden, hvis han ikke udtaler sig imod det russiske regime. Marcus Felsner, der har repræsenteret Gergiev siden december 2020, kom søndag med en udtalelse. »I lyset af den kriminelle krig, som det russiske regime førte mod den demokratiske og uafhængige nation Ukraine, og mod det europæiske åbne samfund som helhed, er det blevet umuligt for os og klart uvelkomne at forsvare Maestro Gergievs interesser,« sagde han.

Rotterdam Philharmonic Orchestra har også meddelt, at det vil aflyse sin mangeårige årlige Gergiev Festival i år, hvis den russiske dirigent ikke tilbagekalder sin støtte til Putin. Lucerne Festival har aflyst to af sine centrale koncerter med Mariinsky Orchestra og Valery Gergiev, mens Riga Jurmala Festival i Letland er blevet afblæst helt. Verbier Festival er den seneste organisation til at skære bånd med den russiske dirigent. Dens grundlægger og direktør Martin Engstroem udgivet en erklæring i dag siger, at han havde bedt om og accepteret fratræden Gergiev som musik direktør for Verbier Festival Orchestra.

Gergievs koncertoptrædener er blevet aflyst over hele kloden, hvor Metropolitan Operas musikchef Yannick Nézet-Séguin trådte til for at erstatte ham i New Yorks Carnegie Hall til tre weekendforestillinger med Wiener Philharmonikerne. Spillestedet har også aflyst to kommende forestillinger af Mariinsky Orchestra, som Gergiev var planlagt til at gennemføre.

(kilde: Classical Music)

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk