Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringValerij Gergiev

Valerij Gergiev overtager Bolsjoj Teatret

publiceret: 8.12.2023 14:10

Et flere uger gammelt rygte er nu bekræftet: dirigent Valerij Gergiev, som i forvejen er topchef for Mariinskij Teatret i Skt. Petersborg, bliver også øverste leder af Bolsjoj Teatret i Moskva. Den omstridte, dirigent er af Putin udnævnt til chef for et nyoprettet generaldirektorat med central styring af Ruslands største musikhuse. Dermed skal han også regere i berømte Bolsjoj.

Den nye udnævnelse kommer til at koste Bolsjojs nuværende generaldirektør, Vladimir Urin, posten, som han har haft siden 2013. Det meddelte han teatrets medarbejdere dagen før nyheden om Gergievs overtagelse, skriver den russiske avis Izvestia. Afskedigelsen er siden blevet bekræftet officielt af den russiske regering, ifølge avisen. Urin var én af de få stemmer i det russiske kulturliv, der i et åbent brev sidste år opfordrede Putin til at stoppe krigen efter Ruslands invasion af Ukraine.

Ved et pressemøde, hvor udnævnelsen blev præsenteret, sagde Gergiev, at der med den nye stilling følger et enormt ansvar, og at han i den nuværende situation finder det nødvendigt at fokusere på at arbejde i Rusland og ikke i udlandet. »I dag koncentrerer jeg mig om, hvad jeg skal gøre i Rusland. Ikke fordi vi ikke bliver inviteret andre steder hen, tværtimod. Men nu skal både I og jeg arbejde herhjemme«, siger Gergiev, som også fortæller at de to teatre fremover skal udveksle forestillinger og optræde på hinandens scener.

Den russiske vice-premierminister, Tatyana Golikova, forsikrede ved et møde med Bolsjojs ansatte samme dag, at teatret ikke bliver fusioneret med Mariinskij, selv om de to store institutioner nu får samme topchef med Gergiev, skriver Izvestia.

Professor i Musikhistorie ved Princeton University, Simon Morrison, sammenligner Gergievs chefstilling i det nyoprettede generaldirektorat med den centrale styring i zardømmets tid, hvor én enkelt chef havde ansvaret for alle imperiets ballet-, opera- og teaterkompagnier. Nu bliver det blot Putins og ikke zarens teatre, forklarer han til The Guardian.

Morrison forventer at Bolsjoj under Gergiev vil bevæge sig kunstnerisk i en mere konservativ og imperialistisk retning for at flugte Putins geopolitiske ambitioner: »Det er en del af Putins dagsorden at genoprette russisk imperialisme. Både Putin og Gergiev fremmer den gamle, betændte russiske treenighed: Nationalisme, ortodoksi og konservatisme. Putin gør det militært og politisk, mens Gergiev gør det inden for kulturen. Vi kan forvente opsætninger af Bolsjojs operaer, der bekræfter Ukraines, Polens og Georgiens plads i det russiske imperium«, siger Simon Morrison.

 


(kilde: Klassisk )
Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk