Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringLars Ulrik Mortensen

Sonnings Musikpris til Lars Ulrik Mortensen

publiceret: 16.06.2006 13:10

Den prestigefyldte musikpris, Léonie Sonnings Musikpris for 2007 går til den danske cembalist og ensembleleder Lars Ulrik Mortensen. Han regnes for én af verdens største cembalister og dirigenter af barokmusik.

Prisen er på 600.000 kr., og den tildeles internationalt anerkendte musikere, dirigenter og sangere, fortrinsvis inden for klassisk musik. Prisen blev første gang uddelt i 1959, og det er først fjerde gang, at den går til en dansker. De tre andre danske prismodtager var: Mogens Wøldike, Per Nårgaard og Michala Petri. Den 50-årige Lars Ulrik Mortensen modtager prisen ved en koncert, som han dirigerer på Det Kongelige Teaters gamle scene den 2. juni 2007.

Cembalisten og ensemblelederen Lars Ulrik Mortensen er kendt som én af verdens førende profiler inden for tidlig musik med utallige prisbelønnede cd-indspilninger bag sig, som blandt andet har givet ham den franske udmærkelse Diapason d'Or, Cannes Classical Award samt en dansk Grammy. Klassisk musik har stort set fulgt Lars Ulrik Mortensen, siden han tre år gammel klatrede op på klaverbænken første gang. Han sang i Radioens Drengekor, blev student fra Aurehøj Gymnasiums musiklinje, men brugte sø et par år i rockbandet Culpeppers Orchard sammen med bl.a. Tom McEwan. Da Lars Ulrik Mortensen begyndte at læse musikvidenskab på universitetet, faldt han over en bog om såkaldt engelsk virginalmusik. Han blev dybt fascineret, og musikken førte ham frem til det eneste tangentinstrument, han endnu ikke havde rørt: Cembaloet. Det var kærlighed ved første sprøde anslag. Lars Ulrik Mortensen besluttede at blive cembalist. Han studerede på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og hos Trevor Pinnock i London. Derefter fulgte en årrække med koncerter som bøde solist og kammermusiker i Europa, USA, Mexico, Sydamerika og Japan.

Fra 1988 til 1990 var Lars Ulrik Mortensen cembalist i ensemblet London Baroque og indtil 1993 i Collegium Musicum 90. Fra England flyttede han til Tyskland og blev professor i cembalo og opførelsespraksis i München. Lars Ulrik Mortensen vendte hjem til Danmark i 1999 og blev ansat som kunstnerisk leder for Concert Copenhagen (CoCo). året efter debuterede han med stor succes som dirigent på Det Kongelige Teater i Kunzens opera Holger Danske.

I 2002 blev succesen fornemt fulgt op med Haendels Julius Cæsar. Han har på Det Kgl. Teater desuden stået i spidsen for Mozarts Idomeneo, Figaros bryllup, Titus, Rossinis Barberen i Sevilla samt Monteverdis Odysseus. I de kommende år vil han sammen med CoCo dirigere operaer af bøde Monteverdi, Haendel og Rameau. Lars Ulrik Mortensen er en af hovedpersonerne i den barok-bølge, der har skyllet ind over Danmark i de senere år. Han formår at præsentere musikken på én gang autentisk og tidssvarende både med sit eget ensemble CoCo, som han efterhånden leder ved 30-40 koncerter årligt, overvejende i udlandet, men også med EUBO (European Union Baroque Orchestra). Han optræder også regelmæssigt som bøde solist og kammermusiker med bl.a. Emma Kirkby, John Holloway og Jaap ter Linden.


Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk