Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Rundt omkringWagner-festspil i Bayreuth

Ny ledelse af Wagner-festspil i Bayreuth

publiceret: 4.09.2008 21:40

Den kun 30-årige operainstruktør Katharina Wagner og hendes 63-årige halvsøster, Eva Wagner-Pasquier, afløser deres far, Wolfgang Wagner, som ledere af de verdensberømte Richard Wagner Festspil i Bayreuth. Det bekræfter formanden for operafestivalens bestyrelse, Toni Schmid, efter et møde, hvor halvsøstrenes kusine Nike Wagner sammen med den erfarne leder af Paris Operaen Gérard Mortier trak det korteste strå efter en langvarig magtkamp.

Mortiers pardannelse med Nike Wagner var overraskende, fordi han næste år skal tiltræde som New York City Operas nye håbefulde overhoved. Den erfarne belgiske operaleder og instruktør mener dog, at han godt kunne klemme de seks ugers festspil ind i sin kalender, og det ville endda styrke hans nye amerikanske bases internationale format; desuden ville det være oplagt med koproduktioner mellem hans nye base og Bayreuth festspillene.

De to døtre har modtaget Wolfgangs velsignelse til at efterfølge sig. Men der skulle en formel ansøgningsprocedure som de skulle igennem, da det er en stiftelse, der styrer, hvem der skal lede festspillene. I 2001 udtalte Wolfgang Wagner for første gang, at han ville lade sig pensionere, hvorefter både Nike Wagner og Eva Wagner-Pasquier udtrykte ønske om at sidde i stolen efter ham; men Wolfgang trak sin udtalelse tilbage, da stiftelsen pegede på Nike og ikke på hverken på Wagner-Pasquier eller Wagners hustru, Gudrun, som man har vurderet til at have haft stor magt i kulissen. Katharina Wagner har tidligere budt sig til, allieret med dirigenten Christian Thielemann, der notorisk holder sig til det germanske repertoire, og den meget alsidige komponist og dirigent Peter Ruzicka.

"En fælles ledelse med begge Wolfgang Wagners døtre repræsenterer både festspillenes fremtid og kontinuitet" - siger Bayerns kunstminister, Thomas Goppel, som er delstatens repræsentant i bestyrelsen. Komponisten Richard Wagners 89-årige barnebarn, Wolfgang Wagner, havde egentlig en kontrakt på livstid, men trådte søndag tilbage ved en bevægende galla på Bayreuths Grønne Bakke efter at have stået i spidsen for operahuset siden 1951.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk